Psali o nás - rok 2000

 

SLOVÁCKO č. 49, 28. 11. 2000

 

Ústav dětem budovu vypravil do krásy, postavil pro ně i praktické zimní zahrady



Komplex se zimní zahradou a jídelnou otevřel uplynulý týden po třech letech prací Ústav sociální péče pro mládež Kyjov v jednom ze svých pavilonů. Ukončil tak téměř třímilionovou investici do nejzchátralejší stavby v areálu ústavu.

„ Na konci roku 1997 jsem tvrdil, že do tohoto pavilonu nedáme ani korunu a že se z něj stane hospodářská budova. Chtěli jsme tehdy investovat do realizace půdní vestavby, nakonec jsme na ni však nedostali peníze. Začal jsem tedy uvažovat o rekonstrukci této budovy, protože by to pro nás bylo nejlevnější řešení, “ řekl na slavnostním otevření ředitel ÚSP pro mládež V Kyjově Lubomír Brňák.
Dům, postavený v roce 1986, byl z celého areálu v nejhorším stavu. Stavba stála na betonových panelech, měla rovnou střechu, do níž zatékalo. Navíc v ní v létě bylo horko a v zimě chladno. Budova již také nevyhovovala potřebám pracovníků ústavu a v ní umístněných dětí. Ústav se proto rozhodl pro její přestavbu, financovanou z vlastních prostředků.
Práce byly rozděleny do několika etap. V devadesátém osmém roce stavební úpravy zahájila celková rekonstrukce sociálního zařízení, které zde bylo v dezolátním stavu.
Pokračovalo se přestavbou jednotlivých místností, nevyhovujících svou velikostí - každá byla pro deset klientů, nyní jsou v každém pokojíku umístněni dva nebo tři.


„ V další fázi jsme nainstalovali plastová okna, která se nám náramně vyplácí i na ostatních budovách. Následovalo zateplení fasády a výstavba klasické sedlové střechy. Rekonstrukci jsme ukončili postavením tzv. zimních zahrad, “ uvedl Lubomír Brňák.
V přízemí také pro oddělení vozíčkářů vznikla prostorná místnost, kterou ÚSP vybavilo barevným nábytkem. Ten má děti upoutat a prostory, které by jinak byly jednotvárné, oživit. Nového vybavení se dočkaly i zbylé prostory - kuchyňky a společenské místnosti - tzv. herny. Největších změn však doznala jídelna, která se přesunula z chodby a je nyní několikrát větší.
„ Určitě je tu ještě co vylepšovat, ale v podstatě jsme šťastní, že jsme to dotáhli až do této podoby. Děti změnu vnímají velmi pozitivně, a je nutno říct, že si takové bydlení zaslouží, “ dodal ředitel kyjovského ÚSP pro mládež Lubomír Brňák.